top of page

KLAAS GELUK:
HERBERGIER IN DE 19e EEUW

Hij had een naam als uit de tekeningen van Anton Pieck: de Hoedekenskerkse herbergier 'Klaas Geluk'. In de late 19e eeuw was hij uitbater van de 'Parochie Herberg' en later 'Parochie koffiehuis van Geluk'. Hij voorzag vele gasten van een slaapplaats, eten en drank. De herberg bood daarnaast ook onderdak aan het gemeentebestuur van Hoedekenskerke. Op de onderstaande foto, genomen in het begin van de 20e eeuw, zien we op de achtergrond het witte uithangbord van de herberg van Klaas Geluk. 

Als Klaas zijn herberg te koop zet in 1910 dient zich een koper aan in de persoon van Gideon den Dekker. Hij zou het pand flink verbouwen en moderniseren. Zo werd het pand opgedeeld in tweeën. Het ene deel diende als woonhuis en het andere, de voormalige zijkamer waarin ook het gemeentebestuur vergaderde tot 1881, werd verhuurd als café. In 1921 werd ook het café (uitgebaat door Jan Schout) omgebouwd tot woonhuis. Hiervan zijn mijn vriend en ik nu de trotse eigenaars. In 2020 hebben wij ons woonhuis gerestaureerd naar de periode 1921 en een kleine ruimte aan de straatkant ingericht als winkel. Ook het witte uithangbord pronkt weer aan de gevel, waarmee de naam Klaas Geluk weer in het geheugen van Hoedekenskerke zit. 

Af en toe verlang ik naar die tijd van vroeger, een tijd die minder gejaagd leek en waar er misschien meer aandacht was voor producten en andere zaken. Met dat nostalgische idee in gedachten geef ik mijn winkeltje vorm. Maar dan vertaald naar de tijd van nu. In mijn winkel richt in mij zo veel mogelijk op de verkoop van duurzame producten: handgemaakte items, producten die lang meegaan of artikelen die gemaakt zijn van duurzame of natuurlijke materialen. Daarbij vind ik het fijn om laagdrempelig en persoonlijk te werk te gaan. Contact opnemen of gezellig langs komen voor vragen is daarom altijd mogelijk. Ik help graag!  

Herbergiers: Pieter de Jongh (1832-1850) Cornelis en Adriaan van der Stel (1850-1890), Nicolaas Geluk (1890-1910) en Jan Schout (1910-1921).

winkel hoedekenskerke

1890 - De herberg voordat hij in tweeën werd opgedeeld.

geschiedenis hoedekenskerke

1918 - Na de verbouwing door Gideon Den Dekker. Links het woonhuis. Rechts het café van Jan Schout. 

geschiedenis hoedekenskerke
bottom of page